27 Şubat 2008 Çarşamba

BUGÜN 28 ŞUBAT

Tarihimizde önemli kilometre taşları mahiyetinde dönüm noktaları vardır. Bunların bazıları BAYRAM, bazıları da MATEM günü olarak anılır. 23 NİSAN geldiğinde, çocukların ağzından " bugün 23 Nisan, neşe doluyor insan" mısraları dökülür. 10 Kasımlarlar ise bazı insanların gözünden yaşlar dökülür. 29 EKİM, 30 AĞUSTOS, 12 EYLÜL, 12 MART, 27 MAYIS gibi tarihler de tarihimizin unutulmaz sayfaları arasındadır.
Unutulmaz tarihlerden birisi de, 28 ŞUBAT tarihidir. Ne yazık ki, gençlerimzin büyük çoğunluğu bu tarihin milletimiz için neler ifade ettiğinden habersizdir. Yakın tarihimizi yakından ilgilendiren 28 ŞUBAT, demokrasi ve insan hakları açısından nelere mal olduğunu, bu sürecin mağdurları çok iyi biliyorlar. Tankların demokrasiye BALANS AYARI yapması, askerilerin sivillere irtica brifingleri vermesi ve "tarafsız" hakimlerin ve savcıların bu brifingleri dinlemeye koşması, bazı askerlerin başbakana ve bakanlara hakaret içeren sözler söylemesi, basında "andıçlama" diye bir terimin tarihe geçmesi, "post modern darbe" sözcüğünün literatüre girmesi, hep 28 ŞUBAT'ın yeni ürünleri olarak tarihe geçmiştir.
Fadime Şahin- Ali Kalkancı senaryoları, Müslüm Gündüz komedileri, Hizbullah vahşetleri, yine bu sürecin akıllarda kalan karanlık tablolarıdır.
Gençlerimiz, başlarını biraz olsun futbol sahalarından, oyun salonlarından ve internet cafelerden kaldırıp yakın tarihin sisli sayfalarına bakacak olurlarsa, bugünlere nasıl geldiğimizi ve neden hâla burada bulunduğumuzu daha iyi anlayacaklardır.
Nerede "aklı hür, irfanı hür, vicdanı hür nesiller?"

Hiç yorum yok: